Titel:’ Home is where the heart is..’
Materiaal: Staal, koffers, houten tafel en stoel

Tentoonstelling:
Nieuwe Ledententoonstelling van het ABK in Ars Aemula in Leiden  06-11 t/m 27-11-2011

homeisdeatil_.jpg

schetshomeis_.jpg

catalogus-home-is.jpg

Boetseren in staal’
(catalogustekst bij het beeld door Jeroen Damen- curator)

'Een stalen hart, hoogglans gepolijst, op een stevige, vierkante tafel tussen een samenraapsel van verweerde leren koffers die door stalen slangen met elkaar zijn verbonden.
De slangen komen uit het hart. Achter de houten tafel met het hart staat een stoel tussen de koffers. Ank van Engelen is gefascineerd door ‘het als mens altijd onderweg zijn’.
De koffers symboliseren het thema reizen en het hart en de slangen staan voor de kloppende bloedbanen, die het reizen voeden, en op hun beurt weer gevoed worden.
Ank is stoer. Zij  houdt van het geluid van de smidse, van de oliegeur van net geleverd staal, van het gekrijs van de slijpmachine, van de hitte van het lasapparaat.
Haar liefde voor literatuur en poëzie combineert ze met het 'boetseren in staal'. Ze weet heus wel dat je in staal niet kunt boetseren, maar toch probeert ze het altijd weer.
Ze houdt ook van die andere tegenstelling, waar ze tegelijk moeite mee heeft: het verhalende van de taal, tegenover het zoeken naar de kern in de beeldhouwkunst.
Om daarover na te denken kun je (denkbeeldig) op de stoel gaan zitten, met het hart voor je op tafel.
Dan zie je opeens de onontkoombare noodzaak, van het hart en van de reis.'